Naš leksikon hranil

Naš leksikon hranil

A, B, C ,D

Izvleček artičoke

Kaj je to?

Artičoka je starodavna zdravilna rastlina iz družine marjetic. Izvleček artičoke je preizkušeno zdravilo s široko paleto uporabe zaradi visoke vsebnosti flavonoidov in grenkih spojin.

Naravni pojav

Artičoka je netrdna rastlina, ki izvira iz Severne Afrike. Danes jo gojijo v Sredozemlju in Srednji Evropi. Cvetovi in ​​​​ovršni listi artičoke veljajo za poslastico, če so kuhani. Vendar niso tako koristni kot izvleček artičoke iz listov, saj kuhanje povzroči, da so številne aktivne sestavine neučinkovite. Vendar pa kuhani deli rastline vsebujejo visoko vsebnost topnih vlaknin, zato artičoke podpirajo tudi hujšanje.

Kaj hranilo počne/zakaj je pomembno?

Izvleček artičoke je vsestransko zdravilo. Pomaga pri prebavnih težavah in živčnem želodcu, ima antispazmodične lastnosti, izboljšuje pretok žolča, spodbuja delovanje trebušne slinavke in je dobra alternativa zdravilom za zniževanje holesterola. Artičoke uravnavajo raven sladkorja v krvi, ščitijo jetra, pomagajo pri razstrupljanju in izgubi teže, imajo antioksidativne lastnosti in lahko podpirajo tumorje.

Na kaj morate biti pozorni pri jemanju?

Ljudje, ki so alergični na člane družine marjetic, lahko preobčutljivo reagirajo tudi na artičoke. Zelo redko se lahko pojavijo blaga driska, nelagodje v zgornjem delu trebuha, slabost in zgaga. Listov artičoke ne smete uživati, če imate žolčno zaporo ali žolčne kamne. Ker ni na voljo ustreznih študij o varnosti, se morajo nosečnice in doječe matere ter otroci, mlajši od 12 let, izogibati uporabi pripravkov iz artičok. Artičoke so zelenjava z nizko vsebnostjo histamina.

Kaj je to?

Cimet – imenovan tudi cejlonski cimet – spada v družino lovorovih (Lauraceae) in izvira iz Šrilanke (prej Cejlon) in Indije. Danes ga gojijo v številnih tropskih regijah, predvsem kot začimbo.

Naravni pojav

Cejlonski cimet izvira iz Šrilanke, medtem ko kasijski cimet prihaja iz Kitajske in ga pridobivajo iz kitajskega cimetovega drevesa, kasije. Vendar pa cimet danes gojijo tudi v drugih državah s tropskim podnebjem. Cimet je zimzelena rastlina z gostim listjem, ki zraste od šest do dvanajst metrov visoko.

Kaj hranilo počne/zakaj je pomembno?

Lubje cejlonskega cimeta vsebuje aromatično eterično olje, pa tudi tanine in druge snovi. Učinkovito deluje proti bakterijam in glivicam ter spodbuja mišično aktivnost v steni prebavil. Zato je učinkovito pri blagih, krčem podobnih prebavnih težavah, ki jih spremlja napenjanje. Učinkovito je tudi pri blagi driski, čeprav to velja le za cimetovo lubje. Cimet je medicinsko priznan po svoji učinkovitosti pri zmanjševanju apetita. Lahko ima tudi učinek zniževanja krvnega sladkorja, čeprav je to trenutno predmet razprav. Cimetovo lubje in cimetovo olje sta razvrščena kot zeliščna zdravila in se uporabljata tudi pri prehladih, okužbah s črvi in ​​zunanje za čiščenje ran.

Na kaj morate biti pozorni pri jemanju?

Diabetiki naj cimetove pripravke za zniževanje krvnega sladkorja uporabljajo le po posvetu z zdravnikom ali terapevtom. Cimetov aldehid in druge sestavine eteričnega olja lahko občasno povzročijo kožne ali sluznične reakcije. Večje količine cimetovega lubja lahko povzročijo palpitacije, povečano dihanje in povečano odvajanje blata.

Kaj je to?

Cink, srebrna kovina, je eden najpomembnejših mineralov za presnovo in je sestavni del številnih encimov in hormonov. Mineral se ne more shranjevati v telesu in ga je zato treba redno dovajati od zunaj.

Naravni pojav

Živalska hrana, zlasti rdeče meso in drobovina, je še posebej dober vir cinka. Sir, oreščki in polnozrnati izdelki prav tako vsebujejo relativno visoke ravni cinka. Vendar pa visoka vsebnost fitinske kisline v rastlinski hrani, kot so polnozrnati izdelki in oreščki, zmanjšuje absorpcijo cinka.

Kaj hranilo počne/zakaj je pomembno?

Več kot 300 encimskih sistemov v človeškem telesu vsebuje esencialni element v sledovih cink. Zato je pomemben za vzdrževanje številnih telesnih funkcij. Mnogi hormoni potrebujejo cink, vendar ima tudi ključno vlogo pri delitvi in ​​rasti celic. Zato je pomanjkanje cinka še posebej opazno v tkivih z visoko stopnjo delitve celic – torej v koži, sluznicah in imunskem sistemu. Mineral je pomemben za kislinsko-bazično ravnovesje telesa, delovanje, imunski sistem ter tudi za nohte, lase, kožo in vid. Ta element v sledovih pomaga tudi zaščititi naše telesne celice pred prostimi radikali.

Na kaj morate biti pozorni pri jemanju?

Ena oblika zastrupitve s cinkom se pojavi le pri zaužitju zelo visokih odmerkov cinka. To povzroča slabost, bruhanje, prebavne krče, drisko, glavobole in izgubo apetita.

Kaj je to?

Astragalus membranaceus spada v družino stročnic in poddružino Fabaceae. V nemščini je znan kot tragakantov koren. Korenine rastline Astragalus se že stoletja uporabljajo v kombinaciji z drugimi zelišči kot del tradicionalne kitajske medicine (TKM). Naravna razširjenost: Astragalus membranaceus je trajnica, ki ima raje suha peščena tla, stepe, travnike in iglaste gozdove. Izvira iz Kitajske, Mongolije in Koreje. Danes rastlina raste po večjem delu severne poloble.

Kaj hranilo počne/zakaj je pomembno?

Astragalus membranaceus se uporablja predvsem za preprečevanje prehladov, ponavljajočih se okužb, senenega nahoda in alergij. Astragalus vsebuje še posebej visoke ravni flavonoidov, saponinov, aminokislin, polisaharidov, pa tudi vitaminov, mineralov in elementov v sledovih. Vse te zelo učinkovite snovi krepijo imunski sistem, aktivirajo telesne fagocite, imajo protivnetne učinke in pozitivno vplivajo na prekomerne alergijske reakcije. Izjemna lastnost te rastline je njena sposobnost podaljševanja telomerov in s tem obračanja naše biološke ure nazaj. Telomeri so zaščitne kapice na koncih kromosomov, ki se z vsako delitvijo celic skrajšajo. Če telomeri postanejo prekratki, se naše celice ne morejo več razmnoževati, tkivo odmre in življenje se hitreje konča.

Na kaj morate biti pozorni pri jemanju?

Večina ljudi astragalus dobro prenaša. Vendar pa so v redkih primerih udeleženci študij astragalusa imeli blage stranske učinke, kot so izpuščaji, glavoboli, utrujenost, srbenje, izcedek iz nosu, slabost in driska. Ni dovolj raziskav, da bi ugotovili, ali je astragalus varen za nosečnice in doječe matere ali otroke. Če astragalus poveča aktivnost imunskega sistema, bi to lahko predstavljalo težavo za ljudi z avtoimunsko boleznijo, kot so lupus, revmatoidni artritis ali multipla skleroza.

Izvleček grenke melone

Kaj je to?

Grenka melona ali grenka buča je tropska rastlinska vrsta, ki spada v družino buč. Njeni plodovi so v Aziji že stoletja cenjeni kot hrana in zdravilna rastlina.

Naravni pojav

Grenka melona izvira iz Kitajske in Indije. Danes jo gojijo tudi v Afriki, delih Azije, Evrope, Karibov in Južne Amerike.

Kaj hranilo počne/zakaj je pomembno?

Grenke melone veljajo za zelo zdrave, saj vsebujejo nenavadno visoke ravni vitamina C in železa za kumaro. Vsebujejo tudi znatne količine kalcija, karotena, riboflavina (vitamina B2) in vitamina A. Na splošno grenke melone vsebujejo zelo visoke ravni beljakovin, mineralov in ogljikovih hidratov. Sadje vsebuje zdravilno aktivne sestavine triterpenske glikozide. Te snovi se uporabljajo za zaščito krvnih žil. Grenka snov v grenki meloni naj bi pozitivno vplivala na sluznice prebavnega sistema. Nezreli plodovi se uporabljajo, zlasti v ajurvedski medicini, za starostno povezano sladkorno bolezen. Pravijo tudi, da so koristni pri kamnih v mehurju, vročini, razjedah na želodcu in okužbah s črvi.

Na kaj morate biti pozorni pri jemanju?

Do danes obstaja le nekaj kliničnih študij, ki dokazujejo koristne učinke grenke melone. Preveliko odmerjanje lahko povzroči bolečine v želodcu in trebuhu ali drisko. Nosečnicam se odsvetuje uporaba.

Glej vitamin D

Kaj je to?

Holin je mikrohranilo, ki v našem telesu opravlja več pomembnih funkcij. Ta snov je bila prej znana kot vitamin B4 zaradi podobnosti z vitamini skupine B. Je predhodnik nevrotransmiterja acetilholina, ki igra ključno vlogo pri razvoju občutka sreče.

Naravni pojav

Živila, bogata s holinom, vključujejo oreščke, semena, polnozrnata žita in stročnice. Ribe, meso in jetra prav tako vsebujejo veliko holina, vendar so zaradi težav pri prebavi le druga izbira za izboljšanje spomina. Jajca zagotavljajo največjo količino holina.

Kaj hranilo počne/zakaj je pomembno?

Učinki holina niso omejeni na eno samo lastnost v telesu, temveč so zelo široki. Prispeva k rasti živčnih poti in pomaga pri gradnji in krepitvi celičnih membran. Holin izboljšuje tudi spomin in zmogljivost jeter. Podpira komunikacijo med celicami in uravnava krvni tlak. Nosečnice bi ga morale jemati še posebej, saj zagotavlja razvoj živcev in možganov ploda med nosečnostjo, tako da plodu zagotavlja holin prek materine krvi.

Moški z rahlo povišanimi ravnmi homocisteina lahko znižajo raven homocisteina v plazmi z visokim dnevnim odmerkom holina. Visoke ravni homocisteina lahko spodbujajo srčno-žilne bolezni, zato lahko jemanje holina prepreči takšne bolezni.

Na kaj morate biti pozorni pri jemanju?

Holin ni škodljiv za naše telo. Vendar pa lahko zelo visoke količine povzročijo ribji telesni vonj, bruhanje, slinjenje in povečano potenje. Lahko povzroči tudi padec krvnega tlaka, kar lahko povzroči omotico. Vendar pa je lahko dolgotrajno uživanje holina škodljivo tudi za ljudi. Lahko povzroči poškodbo jeter namesto da bi podpiral njihovo delovanje.

Kaj je to?

Krom je esencialni element v sledovih, ki ima velik vpliv na številne funkcije in dejavnosti telesa. Elementi v sledovih so mineralne soli, ki se v telesu pojavljajo v zelo majhnih količinah.

Naravni pojav

Krom večinoma absorbiramo s hrano, ki se naravno pojavlja v sadju, mesu, zelenjavi, žitih in kvasu. Dobri viri vključujejo polnozrnate izdelke, oreščke, lečo, beluše, pšenične kalčke, fižol, kakav in mesne izdelke.

Kaj hranilo počne/zakaj je pomembno?

Krom izboljšuje delovanje inzulina in vpliva na presnovo ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob. Menijo, da podpira hujšanje in izboljšuje nadzor krvnega sladkorja. To prizadene predvsem ljudi s sladkorno boleznijo. Pomanjkanje kroma lahko povzroči srčne bolezni, presnovne motnje in sladkorno bolezen.

Na kaj morate biti pozorni pri jemanju?

Krom je ob ustrezni uporabi verjetno varen in sprejemljiv za večino odraslih. Preveliko odmerjanje lahko povzroči neželene učinke, kot so draženje kože, glavobol, omotica, slabost, spremembe razpoloženja in motnje mišljenja.

Kaj je to?

V Nemčiji je brusnica znana tudi kot velikoplodna mahovnica, brusnica ali brusnica. Tukaj je znana tudi kot “gojena brusnica”. Brusnice spadajo v družino resja in so sorodne brusnici.

Naravni pojav

Brusnice izvirajo iz Severne Amerike. Ameriški staroselci so to dragoceno sadje uporabljali za ohranjanje zdravja zaradi njegovih antioksidativnih lastnosti, prvi evropski naseljenci pa so že leta 1600 uživali v nabiranju gozdnih jagod. Danes brusnice industrijsko pridelujejo na velikih plantažah v ZDA in Kanadi. Te zdrave jagode zdaj gojijo tudi v Nemčiji in na Nizozemskem.

Kaj hranilo počne/zakaj je pomembno?

Brusnice lahko zaščitijo srčno-žilni sistem in sečila pred boleznimi, kot so okužbe ledvic in mehurja. Bogate so z vitamini A, B in C ter minerali kalcijem, kalijem, magnezijem in fosfatom. Imajo antibakterijske in kortizonu podobne učinke ter zmanjšujejo vnetja v telesu.

Na kaj morate biti pozorni pri jemanju?

Za brusnice ali izdelke iz brusnic niso znani nobeni stranski učinki. Vendar pa je pri jemanju antikoagulantov potrebna previdnost, saj imajo njihove aktivne sestavine lastnosti redčenja krvi in ​​zato lahko povzročijo interakcije.

E,F,G,H

Folna kislina (vitamin B9)

Kaj je to?

Folna kislina je vodotopen vitamin in spada v družino vitaminov B. Nujna je za delitev in regeneracijo celic. V človeškem telesu nenehno nastajajo nove celice, zato je zelo pomembna že od začetka življenja.

Naravni pojav

Folna kislina se nahaja tako v živalski kot rastlinski hrani. V živalski hrani pa je vezana na spojino, ki jo telo lahko izkoristi le v omejeni meri. Zato so rastlinska živila prva izbira za zagotavljanje folne kisline. Folno kislino najdemo zlasti v surovi, zeleni zelenjavi, pa tudi v stročnicah in številnih žitih.

Kaj hranilo počne/zakaj je pomembno?

Folna kislina spodbuja proizvodnjo hormona noradrenalina. Ta hormon je podaljšana roka našega odnosa do življenja. Pri pozitivnih ljudeh zagotavlja ravnovesje, notranji mir in zadovoljstvo. Pri negativnih ljudeh povzroča agresijo, jezo in bes. Folna kislina sodeluje pri proizvodnji številnih encimov in s tem pri različnih telesnih funkcijah. Skupaj s kobalaminom (vitamin B12) pomaga pri rasti in delitvi rdečih in belih krvničk. Prav tako senzibilizira telo za proizvodnjo protiteles, kar podpira imunski sistem. Nosečnice in ženske, ki poskušajo zanositi, imajo še posebej veliko potrebo po folni kislini. Folna kislina je še posebej pomembna tudi za spomin, vitalnost in tvorbo krvi ter izboljšuje izkoriščanje prehranskih beljakovin.

Na kaj morate biti pozorni pri jemanju?

Več študij je pokazalo, da je lahko uživanje znatno prevelikih količin folne kisline v daljšem časovnem obdobju škodljivo. Možne posledice so lahko motnje spanja, depresija in prebavne težave. Preveč folne kisline je lahko škodljivo tudi za nerojenega otroka.

Kaj je to?

Ginseng je ena najbolj znanih zdravilnih rastlin v azijski medicini. Tako ime Panax (pas = vse; akos = zdravilo) kot različna nemška imena odražajo njegovo spoštovanje: “zelišče za vse”, “korenina moči”, “korenina, ki podaljšuje življenje”.

Naravni pojav

Ginseng izvira iz gorskih območij vzhodne Azije in ga gojijo na severu Kitajske, Japonske in v Koreji. Korejski ginseng je najvišje kakovosti. V Lüneburški vresju v Nemčiji ga gojijo od osemdesetih let prejšnjega stoletja, v avstrijski regiji Waldviertel pa od leta 1999.

Kaj hranilo počne/zakaj je pomembno?

Glavne aktivne sestavine v koreninah ginsenga so ginsenozidi. Druge sestavine vključujejo eterično olje, poliacetilene, fenolne kisline in polisaharide. To ima za posledico protivnetni in antioksidativni učinek korenin ginsenga. Poleg tega naj bi zdravilna rastlina povečala odpornost na škodljive dejavnike (strupene snovi), kot so kemični onesnaževalci. Ginseng podpira revmatične bolečine, bolečine v živcih, bolečine v sklepih, žlezno insuficienco in šibkost reproduktivnih organov. Pomaga tudi pri upadajoči duševni in telesni zmogljivosti ter med fazo okrevanja (rekonvalescenca). Prav tako naj bi bil koristen pri boleznih dihal, srčno-žilnih boleznih, depresiji, tesnobi in vročinskih oblivih med menopavzo. Prav tako naj bi upočasnil proces staranja.

Na kaj morate biti pozorni pri njihovem jemanju?

Nosečnice, doječe matere in otroci ne smejo uporabljati ginsenga, ker ima estrogenu podoben učinek. Pri ženskah po menopavzi so poročali o posameznih primerih resnih neželenih učinkov, kot so napadi astme, zvišan krvni tlak, hiter srčni utrip ali tveganje za srčne aritmije in krvavitve iz maternice.

Kratkotrajna uporaba ginsenga v priporočenem odmerku se na splošno šteje za varno.

Kaj je to?

Glukozamin je aminokislinski sladkor, ki se naravno pojavlja v človeškem telesu. Glukozamin HCl se pridobiva iz lupin školjk. Ta izdelek se uporablja tako kot prehransko dopolnilo za ljudi kot tudi v živalski krmi.

Naravni pojav

Glukozamin se naravno pojavlja v človeškem telesu. Je sestavni del vezivnega tkiva, hrustanca in sinovialne tekočine. Glukozamin se primarno pridobiva iz rakov za uporabo v prehranskih dopolnilih. Pogosto se uporablja glukozamin sulfat.

Kaj hranilo počne/zakaj je pomembno?

Ne glede na to, ali gre za bolečine zaradi osteoartritisa, vnetja ali bolečine v sklepih in hrbtu, ima glukozamin široko paleto uporab: ima lastnosti, ki krepijo hrustanec, delujejo protivnetno in lajšajo bolečine. Zato je njegova glavna uporaba zdravljenje bolezni sklepov, kot je osteoartritis. Glukozamin zavira encime, ki lahko uničijo hrustanec. Hkrati aktivna sestavina spodbuja nastajanje novega hrustanca. Poleg tega aminokislinski sladkor pomaga razgraditi snovi, ki spodbujajo vnetje.

Na kaj morate biti pozorni pri jemanju?

Jemanje glukozamina predstavlja zdravstveno tveganje za ljudi s sladkorno boleznijo. Glukozamin je lahko problematičen za ljudi z alergijo na rake. Medsebojno deluje z zdravili, zlasti z nekaterimi antikoagulanti. Pogosti neželeni učinki vključujejo srbenje in blage prebavne težave, kot so zgaga, driska, bruhanje in slabost. Drugi neželeni učinki vključujejo utrujenost, glavobole, motnje spanja, občutljivost na sončno svetlobo in spremembe nohtov.

Kaj je to?

Glukuronolakton je ogljikov hidrat in presnovek, ki ga telo lahko proizvaja iz glukoze. Domneva se tudi, da ima glukuronolakton preko glukuronske kisline antioksidativne in razstrupljevalne učinke.

Naravni pojav

Glukuronolakton, pomembna strukturna komponenta vezivnega tkiva, se naravno pojavlja v človeškem telesu. Je naravni presnovni produkt, ki nastane pri razgradnji sladkorja. Glukuronolakton ima pomembno vlogo tudi v rastlinskem svetu.

Kaj hranilo počne/zakaj je pomembno?

Glukuronolakton je ogljikov hidrat in snov, ki se naravno proizvaja v telesu. Je ester glukuronske kisline, ki sodeluje pri procesih razstrupljanja v človeškem telesu in podpira razgradnjo endogenih odpadnih produktov. Glukuronolakton naj bi imel prek glukuronske kisline tudi antioksidativne in razstrupljevalne učinke. Zelo kompleksni možgani morajo poleg budnega in spalnega stanja izpolnjevati in nadzorovati številne druge kognitivne funkcije.

Na kaj morate biti pozorni pri jemanju?

Pri zdravih ljudeh, če se proizvajalci držijo dovoljenega dnevnega odmerka, niso znani nobeni posebni stranski učinki.

Kaj je to?

Granatno jabolko, imenovano tudi “Punica granatum”, spada v družino loput. Granatno jabolko ni v sorodu z jabolki, čeprav že ime nakazuje drugače. Le njegova okrogla oblika nekoliko spominja na velika jabolka z majhno krono na dnu.

Naravni pojav

Natančen izvor granatnega jabolka ni znan. Domneva se, da izvira iz zahodne do osrednje Azije, vendar je sadje skozi leta prepotovalo dolgo pot. Danes ga gojijo v krajih, kot so Egipt, Kitajska, Indija, Iran, Izrael, Italija, Španija, Turčija in Tunizija. Granatno jabolko uspeva v tropskem in subtropskem podnebju. Raste na zimzelenih drevesih, ki jih gojijo tudi kot grmičevje in izvirajo iz toplih območij.

Kaj hranilo počne/zakaj je pomembno?

Granatna jabolka so izjemno zdrava. Še posebej so bogata s sekundarnimi rastlinskimi snovmi, za katere pravijo, da imajo visoke antioksidativne lastnosti. Te naj bi ščitile celice pred prostimi radikali in tako preprečile poškodbe in staranje celic. Granatna jabolka vsebujejo minerale, kot so kalcij, kalij in magnezij, ki so pomembni za srce, živce in mišice. Bogata so tudi z vitaminom C, vitamini skupine B, železom in cinkom. Poleg antioksidativnih in protivnetnih lastnosti naj bi imela granatna jabolka tudi lastnosti proti raku. Pravijo tudi, da znižujejo krvni tlak, ščitijo srce in krvožilni sistem ter pomagajo proti artritisu.

Na kaj morate biti pozorni pri jemanju?

Izvleček granatnega jabolka velja za zelo dobro prenašanega in se uživa že stoletja. Možno je, da koncentrirane sestavine granatnega jabolka spremenijo učinke zdravil. Zaenkrat še ni obsežnih študij, vendar velja, da so učinki precej majhni.

Kaj je to?

Izvleček maline, znan tudi kot malinovi ketoni, je naravni izvleček rdečih malin, ki je zaradi svojih lastnosti, ki spodbujajo presnovo, še posebej priljubljen med športniki za hujšanje.

Naravni pojav

Vse sorte malin izvirajo iz divje maline, ki raste na gozdnih robovih in gozdnih jasah. Rastline imajo raje sončna, zaščitena mesta z rahlimi, s humusom bogatimi tlemi. Malina izvira iz Evrope in Azije.

Kaj hranilo počne/zakaj je pomembno?

Izvleček maline naj bi povečal proizvodnjo adiponektina in s tem vodil do izgube teže. Adiponektin je hormon, ki se proizvaja v maščobnih celicah. Skupaj z drugimi hormoni uravnava vnos hrane tako, da zavira lakoto in krepi učinek inzulina na maščobne celice. Ljudje s prekomerno telesno težo imajo nizko raven adiponektina. Večtedensko jemanje izvlečka maline naj bi pomembno vplivalo na številne označevalce zdravja žil. To kaže, da bi lahko zmanjšal tveganje za srčno-žilne bolezni, kar je še posebej zanimivo za skupine z visokim tveganjem, kot so bolniki z metabolnim sindromom.

Na kaj morate biti pozorni pri jemanju?

O možnih stranskih učinkih izvlečka maline je znanega malo. Znano je, da prekomerno uživanje kapsaicina povzroča slabost, bruhanje in visok krvni tlak.

Kaj je to?

Hintonia latiflora je vrsta rastline iz družine bronovk (Rubiaceae). Rastlina raste kot grm ali drevo, ki doseže višino do 5 metrov.

Naravni pojav

Hintonia latiflora raste v tropskih, sezonsko suhih listopadnih ali trnastih gozdovih – predvsem v Srednji in Južni Ameriki, zlasti v Mehiki in Gvatemali.

Kaj hranilo počne/zakaj je pomembno?

Izvleček hintonije se lahko uporablja za zniževanje vročine, kot tonik in kot antidiabetik. Vsebuje glikozide, flavonoide, neoflavonoid koutareagenin, kvercetin, manitol in fenolne kisline. Domneva se, da ima lastnosti zniževanja krvnega sladkorja, zniževanja vročine in protimikrobnega delovanja. Lubje naj bi imelo zaščitne učinke na žilni sistem.

Na kaj morate biti pozorni pri jemanju?

Njegova priljubljena uporaba v Srednji Ameriki in Evropi je že dolgo znana po tem, da jo ljudje dobro prenašajo in ima malo stranskih učinkov.

Kaj je to?

Hialuronska kislina je polisaharid, ki ga najdemo skoraj povsod v človeškem telesu. V velikih količinah ga najdemo v koži, kosteh, hrustancu, sinovialni tekočini in steklovini očesa.

Naravni pojav

Hialuronska kislina je ogljikov hidrat in mukopolisaharid, ki ga najdemo po vsem telesu. Hialuronska kislina veže vodo in ohranja gibljive dele telesa, kot so sklepi in mišice. Je ena od naravnih hidrofilnih molekul, kar pomeni “ljubeča vodo”. Hialuronska kislina se nahaja v skoraj vsaki celici telesa, pa tudi v kosteh, hrustancu, kitah, vezeh, vezivnem tkivu, lasišču, lasnih mešičkih, ustnicah, očeh in sinovialni tekočini sklepov. Nahaja se tudi med posameznimi telesnimi celicami in oskrbuje tkiva in strukture s hranili povsod, kjer ni krvnih žil.

Kaj hranilo počne/zakaj je pomembno?

Hialuronsko kislino lahko uporabljamo zunanje ali peroralno. Veže vodo, zavira vnetja, pospešuje celjenje ran in ima tudi gladilne lastnosti za kožo. V koži hialuronska kislina zagotavlja elastičnost in čvrstost vezivnega tkiva. S starostjo se njena naravna raven v telesu zmanjšuje. To izgubo je mogoče umetno nadomestiti z določenimi pripravki.

Na kaj morate biti pozorni pri jemanju?

Neželeni učinki hialuronske kisline so večinoma neznani, saj se snov naravno pojavlja v človeškem telesu. V redkih primerih se lahko po injiciranju pojavijo kožne intolerance ali celo okužbe.

I, J, K, L

Izvleček ingverja

Kaj je to?

Ingver je ena najstarejših začimb na svetu. V ajurvedi in tradicionalni kitajski medicini že stoletja velja za zdravilno sredstvo, ki telo ogreva od znotraj. Verjame se tudi, da ima ingver učinke zmanjševanja energije in pomirjanja.

Naravni pojav

Ingver raste predvsem v tropskih in subtropskih regijah, kot so Indija, Indonezija, Kitajska in Južna Amerika. Peru je še posebej specializiran za gojenje ekološkega ingverja. Vendar pa to superživilo zdaj gojijo tudi v Nemčiji. Rastlina ingverja je znana tudi kot imber, ingverjeva korenina ali ingber.

Kaj hranilo počne/zakaj je pomembno?

Ingver naj bi imel učinke, ki spodbujajo zdravje. V naturopatiji naj bi njegova eterična olja gingerol, schogaol in borneol delovala protivnetno, protibolečinsko in dekongestivno. Zato se ingver priporoča kot zdravilo za revmo, potovalno slabost, prehlad in bolečine v želodcu. Ingver znižuje vročino in zavira strjevanje krvi. Kemična struktura gingerola v ingverju je podobna antikoagulantu aspirinu (acetilsalicilni kislini). Spodbuja razgradnjo fibrina, snovi, ki strjuje kri. Njegovi flavonoidi krepijo stene krvnih žil. Prav tako ščitijo vitamin C, pomemben vitamin za krvne žile, pred napadom prostih radikalov.

Na kaj morate biti pozorni pri jemanju?

Preveč ingverja lahko kot stranski učinek zavira strjevanje krvi. Če jemljete zdravila za redčenje krvi, se o njihovem jemanju posvetujte z zdravnikom ali terapevtom.

Kaj je to?

Silicijev dioksid je vodotopna oblika silicija, ki jo telo zlahka absorbira in prenaša. Silicij je drugi najpogostejši element na Zemlji. Silicijev dioksid na splošno velja za makromineral in velja za enega najpomembnejših mineralov v človeški prehrani.

Naravni pojav

Silicijev dioksid predstavlja 80 odstotkov dobro znanega silicijevega dioksida. To fosilno nahajališče se koplje predvsem na Bavarskem, v Lüneburškem resju in v ZDA. Kot gradbeni material se pojavlja tudi v telesnih celicah vseh organizmov. Je naravna snov, ki jo najdemo v zemeljski skorji, pa tudi v vodi, rastlinah in živalih. Silicijev dioksid najdemo v nekateri zelenjavi, žitih in pivu.

Kaj hranilo počne/zakaj je pomembno?

Silicijev dioksid je bistvenega pomena za sklepe in kosti. Ima številne koristi za lase, kožo in nohte. Pomaga tudi pri razstrupljanju toksinov in težkih kovin. Od njega lahko koristi tudi imunski sistem, krvni obtok in sluznica dihalnih poti.

Na kaj morate biti pozorni pri jemanju?

Trenutno ni znanih stranskih učinkov, povezanih s silicijevim dioksidom. Prekomerna količina živil, ki vsebujejo silicij, telesu ne škoduje. Telo porabi le toliko silicija, kolikor ga potrebuje, presežek pa se izloči skozi sečila.

Kaj je to?

Kokosov izvleček se pridobiva iz posušenega mesa kokosa. Izvleček ima učinek glajenja in nege kože, zaradi česar je priljubljena sestavina v negovalnih šamponih in tretmajih za lase. Kokos v resnici sploh ni orešček, temveč koščičasto sadje. Sestavljen je iz več plasti: Najnotranja plast obdaja kokosovo vodo, ki je meso, znano tudi kot kopra.

Naravni pojav

Kokos raste ob obalah celine, otokov in v notranjosti ob rečnih bregovih. Rastline v notranjosti gojijo ljudje. Glavna območja gojenja so v Aziji, Indiji, Indoneziji, Maleziji, na Filipinih, Šrilanki in Tajskem.

Kaj hranilo počne/zakaj je pomembno?

Kokos vsebuje zdrave maščobne kisline. Poleg kaprilne in kaprinske kisline vsebuje tudi veliko lavrinske kisline. Ta kislina ima še posebej pozitiven učinek na imunski sistem. Protimikrobne in protivirusne lastnosti lavrinske kisline telo znebijo številnih patogenov. Kokos znižuje holesterol, ima veliko vlaknin, ščiti pred sladkorno boleznijo in znižuje raven sladkorja v krvi. Vsebuje veliko železa, kalija, kalcija, bakra, natrija, fosforja, selena in cinka.

Na kaj morate biti pozorni pri jemanju?

Kokosov izvleček običajno nima stranskih učinkov. Ravno nasprotno: dejansko ima številne koristne učinke na telo.

Kolagen iz membrane jajčne lupine

Kaj je to?

Kolagen je snov, ki jo telo proizvaja. Je beljakovina in je sestavljena iz aminokislin glicina, prolina in arginina. To so pol-esencialne aminokisline, ki jih telo običajno lahko proizvaja samo. Le pod določenimi pogoji lahko pride do pomanjkanja in postane esencialna.

Naravni pojav

Kolagene beljakovine najdemo v vseh sesalcih, večceličnih živalih, spužvah in ožigalkarjih, predvsem v njihovem zunajceličnem matriksu in vezivnem tkivu. Kolagene med drugim najdemo v belih, neelastičnih vlaknih kit, vezi, kosti in hrustanca. Tudi plasti kože so sestavljene iz kolagena. Predstavljajo približno tretjino vseh beljakovin. Kolagena ni v drugih organizmih, kot so glive, rastline ali enocelični organizmi.

Kaj hranilo počne/zakaj je pomembno?

Kolagen telesu zagotavlja strukturo in se zato imenuje tudi strukturna beljakovina. Membrane jajčnih lupin vsebujejo številne spojine, ki jih najdemo tudi v sklepnem hrustancu. Zaradi tega lahko kolagen pomaga preprečevati osteoartritis, zmanjšati bolečine in okorelost sklepov ter zaščititi hrustanec. Ima lahko tudi protivnetne učinke in podpira zdravje kože.

Na kaj morate biti pozorni pri jemanju?

Naravna membrana jajčne lupine je varna sestavina. Ni znanih stranskih učinkov ali interakcij z drugimi zdravili.

Kaj je to?

Kolagen hidrolizat je prehransko dopolnilo, pridobljeno iz kolagena. Kolagen je beljakovina, ki jo najdemo po vsem človeškem telesu, zlasti v koži in sklepih. Kolagen pomaga ohranjati elastičnost kože in gibljivost sklepov.

Naravni pojav

Izhodiščni material za kolagen hidrolizat je vezivno tkivo živali, ki vsebuje kolagen. To je običajno govedo, ki živi na pašnikih in se večino leta hrani s svežo travo. Nastali material se očisti in fino zmelje. Nato se odstrani voda, pri čemer nastane želatina. Ta želatina se nadalje razgradi z encimi, dokler ne dobimo končnega produkta, kolagena. S pomočjo nadaljnjih encimov se razgradijo celotni snopi kolagenskih vlaken. Rezultat so majhne, ​​lahko prebavljive verige aminokislin, ki nato tvorijo kolagen hidrolizat.

Kaj hranilo počne/zakaj je pomembno?

Učinek kolagen hidrolizata, ki ga zaužijemo s hrano, je dokazan, zlasti pri osteoartritisu. Izboljšana oskrba s tem hranilom koristi sklepom, preprečuje bolečine in obnavlja že poškodovan hrustanec. To velja tudi za vezivno tkivo, katerega moč, elastičnost in prožnost so prav tako optimizirane. Kolagen hidrolizat lahko pomaga tudi pri regeneraciji po intenzivni vadbi ali poškodbah. Zagotavlja aminokisline, ki jih telo potrebuje za obnovo in vzdrževanje kolagenskega tkiva.

Na kaj morate biti pozorni pri jemanju?

Jemanje visokokakovostnega kolagen hidrolizata ima lahko zelo pozitivne učinke na različne dele telesa. Ni znanih stranskih učinkov. Nepotreben kolagen se iz telesa izloči neuporabljen.

Kaj je to?

Baker je esencialni element v sledovih, ki ima velik vpliv na številne funkcije in aktivnosti v našem telesu. Elementi v sledovih so mineralne soli, ki se v telesu pojavljajo le v zelo majhnih količinah.

Naravni pojav

Baker se v zemeljski skorji pojavlja pretežno v čisti obliki kot tako imenovani kovinski baker. Je bistvenega pomena za preživetje mnogih živih organizmov. Najdemo ga tudi v večini rastlin in živali. Pivski kvas, oreški, stročnice, ribe in drobovina so še posebej bogati z bakrom.

Kaj hranilo počne/zakaj je pomembno?

Železo je odgovorno za tvorbo rdečega krvnega pigmenta hemoglobina. Baker pa je nujno potreben, da železo sploh opravlja to funkcijo. Encim superoksid dismutaza, ki ščiti celice pred prostimi radikali, prav tako potrebuje baker. Zato ima pomembno vlogo v antioksidativnem sistemu telesa. Baker je tudi sestavni del številnih encimov, ki proizvajajo telesni pigment melanin. Zato prispeva k zdravi pigmentaciji las in kože. Je sestavni del različnih nevrotransmiterjev, kot sta adrenalin in dopamin. Prav tako podpira normalno delovanje živčnega sistema. Baker sodeluje tudi pri proizvodnji celične energije in je pomemben za tvorbo vezivnega tkiva in kosti. Prehrana, bogata z bakrom, je še posebej pomembna po nalezljivih boleznih, da se lahko proizvedejo manjkajoče rdeče krvničke in beljakovine.

Na kaj morate biti pozorni pri jemanju?

Prekomerni vnos bakra lahko povzroči resne motnje v človeškem telesu, vključno z bruhanjem in drisko. Dolgotrajno prekomerno uživanje lahko povzroči odpoved jeter in ledvic. Wilsonova bolezen je redka dedna bolezen, pri kateri je izločanje bakra moteno. V tem primeru jetra še posebej prizadeta zaradi odlaganja bakra.

Kaj je to?

Bakrov sulfat je sol žveplove kisline in bakra v drugem oksidacijskem stanju. Ta anorganska spojina ima obliko kristaliničnega prahu brez vonja, ki odlično absorbira vodo. Vsebuje ga nekatera alternativna zdravila.

Naravni pojav

Baker se v zemeljski skorji pojavlja pretežno v čisti obliki kot tako imenovani kovinski baker. Je bistvenega pomena za preživetje mnogih živih organizmov. Najdemo ga tudi v večini rastlin in živali. Pivski kvas, oreški, stročnice, ribe in drobovina so še posebej bogati z bakrom.

Kaj hranilo počne/zakaj je pomembno?

Železo je odgovorno za tvorbo rdečega krvnega pigmenta hemoglobina. Baker pa je nujno potreben, da železo sploh opravlja to funkcijo. Encim superoksid dismutaza, ki ščiti celice pred prostimi radikali, prav tako potrebuje baker. Zato ima pomembno vlogo v antioksidativnem sistemu telesa. Baker je tudi sestavni del številnih encimov, ki proizvajajo telesni pigment melanin. Zato prispeva k zdravi pigmentaciji las in kože. Je sestavni del različnih nevrotransmiterjev, kot sta adrenalin in dopamin. Prav tako podpira normalno delovanje živčnega sistema. Baker sodeluje tudi pri proizvodnji celične energije in je pomemben za tvorbo vezivnega tkiva in kosti. Prehrana, bogata z bakrom, je še posebej pomembna po nalezljivih boleznih, da se lahko proizvedejo manjkajoče rdeče krvničke in beljakovine.

Na kaj morate biti pozorni pri jemanju?

Prekomerni vnos bakra lahko povzroči resne motnje v človeškem telesu, vključno z bruhanjem in drisko. Dolgotrajno prekomerno uživanje lahko povzroči odpoved jeter in ledvic. Wilsonova bolezen je redka dedna bolezen, pri kateri je izločanje bakra moteno. V tem primeru jetra še posebej prizadeta zaradi odlaganja bakra.

Glej vitamin C

M, N, O, P

Magnezij

Kaj je to?

Magnezij je kemični element in mineral, ki je bistvenega pomena za vse organizme. Rastline, živali in ljudje ga morajo dobiti s hrano ali gnojenjem. Živi organizmi ga ne morejo sami proizvajati.

Naravni pojav

Mineral se nahaja v vseh živilih in pitni vodi, vendar naravno v različnih količinah. Z magnezijem so še posebej bogate mineralne vode, polnozrnati izdelki, kot so pšenični otrobi, bučni in indijski oreščki, banane ter temna čokolada.

Kaj hranilo počne/zakaj je pomembno?

Magnezij se imenuje tudi “sol pomirja” in velja za “mineral proti stresu”. Pomaga sprostiti mišice, zmanjšati utrujenost, ohranjati zdravje kosti ter podpira delovanje srca in mišic. Podpira tudi zdravo delovanje živcev, presnovne funkcije, ravnovesje elektrolitov, sintezo beljakovin, duševno zdravje in vzdrževanje normalnih kosti in zob. Igra tudi pomembno vlogo pri delitvi celic.

Na kaj morate biti pozorni pri jemanju?

Preveliko odmerjanje magnezija lahko povzroči utrujenost in upočasnjen srčni utrip. Ker ima tudi odvajalni učinek, je driska eden od možnih stranskih učinkov jemanja magnezijevih dodatkov. Ljudje z okvarjenim delovanjem ledvic ali določenimi vrstami srčne aritmije ne smejo jemati dodatkov magnezija.

Kaj je to?

Mangan je vitalni, esencialni element v sledovih za ljudi in druga živa bitja, saj je sestavni del različnih encimov. Elementi v sledovih so mineralne soli, ki se v telesu pojavljajo le v zelo majhnih količinah.

Naravni pojav

Mangan je v črnem čaju prisoten v visokih koncentracijah, vendar je zaradi visoke vsebnosti taninov tam slabo biološko uporaben. Druga živila, bogata z manganom, vključujejo ovsene kosmiče, lešnike, lečo, riž in sojo. Tudi zelena listnata zelenjava je dober vir mangana. Živalska hrana ima sorazmerno malo mangana. Rastline potrebujejo mangan za fotosintezo. Tukaj igra pomembno vlogo pri oksidaciji vode v kisik. Zato je rastlinska hrana sorazmerno bogata z manganom.

Kaj hranilo počne/zakaj je pomembno?

Mangan kot esencialni element v sledovih ima v telesu številne pomembne funkcije. Je nepogrešljiva sestavina encimov. Encimi so beljakovine, ki so odgovorne za začetek ali pospeševanje določenih procesov v telesu. Nadzorujejo na primer presnovo ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob ter so tako odgovorni za nastanek pomembnih endogenih spojin. Na primer, deluje kot Lewisova kislina pri tvorbi encimske strukture in pri redoks reakcijah. Pomaga ohranjati normalno kostno strukturo in zagotavlja normalno tvorbo vezivnega tkiva. Prav tako ščiti telesne celice pred oksidativnim stresom.

Na kaj morate biti pozorni pri jemanju?

Zastrupitev z manganom se ne more zgoditi zgolj zaradi uživanja živil, bogatih z manganom. Vendar pa je lahko prekomerno uživanje mangana zelo strupeno, saj povzroča poškodbe živcev ter negativno vpliva na dihala in možgane.

Metilsulfonilmetan (MSM) / dimetilsulfon

Kaj je to?

MSM je kratica za organsko žveplovo spojino, znano kot metilsulfonilmetan. Ta snov je bistvenega pomena za ohranjanje vseh vitalnih funkcij. Že stari Grki so poznali žveplo kot razkužilo za preprečevanje nalezljivih bolezni.

Naravni pojav

MSM lahko najdemo v vsakem živem organizmu. Najdemo ga v sadju, zelenjavi, kavi in ​​mleku. Človeško tkivo vsebuje skupno približno 150 gramov organskega žvepla, vendar telo tega minerala ne more samo proizvajati. Organsko žveplo je hlapna snov, kar pomeni, da se MSM običajno izgubi med predelavo, segrevanjem, zamrzovanjem ali sušenjem živil, ki vsebujejo žveplo. Zato je zadostno količino organskega žvepla običajno mogoče zagotoviti le s pretežno surovo hrano.

Kaj hranilo počne/zakaj je pomembno?

MSM spodbuja in pospešuje procese celjenja, prekrvavitev in oskrbo s kisikom. Pomaga tudi pri absorpciji in učinkovitosti številnih vitalnih hranil, kot so vitamini C, B, magnezij in selen. MSM služi kot osnovni element za izgradnjo vezivnega tkiva, hrustanca, kit in vezi ter kot mazivo za sklepe. Ima protivnetne lastnosti, izboljšuje delovanje možganov ter spodbuja presnovo energije in imunski sistem. Optimizira proizvodnjo inzulina in je potreben za proizvodnjo žveplo vsebujoče aminokisline glutationa, najmočnejšega antioksidanta v telesu. Ima tudi antialergijske lastnosti, saj blokira receptorje alergenov na sluznicah. Prav tako izboljšuje proces razstrupljanja z izboljšanjem delovanja jeter. S kozmetičnega vidika MSM podpira tudi kožo, lase in nohte.

Na kaj morate biti pozorni pri jemanju?

Uporaba MSM-ja verjetno velja za varno. Vendar pa za to še ni znanstvenih dokazov. Ker ni dovolj podatkov o njegovi varnosti za nosečnice in doječe matere, naj se ga previdnostno vzdržijo. Pomembno je piti veliko čiste vode. V nasprotnem primeru lahko vezani toksini premaknejo pH v kislo okolje in negativno poslabšajo normalno presnovno delovanje.

Natrijev selenat

Kaj je to?

Natrijev selenat je anorgansko vezan selen. Selen je vitalni element v sledovih, ki ga naravno najdemo v tleh. Elementi v sledovih so mineralne soli, ki se v telesu pojavljajo le v zelo majhnih količinah.

Naravni pojav

Natrijev selenat vstopa v prehransko verigo iz rastlinskih in živalskih proizvodov. Tla v Evropi veljajo za relativno revna s selenom. Telo selena ne more samo proizvajati in je zato odvisno od zunanjega vnosa selena. Za zadostno oskrbo s selenom je anorgansko vezan selen v obliki natrijevega selenata bistveno učinkovitejši od organsko vezanega selena. Veže se z različnimi beljakovinami in tvori antioksidante, ki so koristni za zdravje telesa. Dobri viri selena so morske ribe, meso, drobovine in brazilski oreščki.

Kaj hranilo počne/zakaj je pomembno?

Natrijev selenat je močan antioksidant. Kot sestavina encimov sodeluje v številnih presnovnih procesih in med drugim zagotavlja močne lase in nohte. Natrijev selenat s svojo antioksidativno sposobnostjo ščiti telesne celice. Na primer, podpira delovanje ščitnice in proizvodnjo sperme. Pomanjkanje selena vodi v šibek imunski sistem, mišično oslabelost in utrujenost, izpadanje las in morebitne težave s plodnostjo.

Na kaj morate biti pozorni pri jemanju?

Vendar pa je znatno prekomerno uživanje selena škodljivo. Lahko povzroči stanje, znano kot selenoza. Zaužitje več gramov selena naenkrat lahko povzroči akutno zastrupitev s selenom. Stranski učinki prekomernih odmerkov segajo od utrujenosti, slabosti in driske do dolgoročnih učinkov prevelikega odmerjanja selena, kot so bolečine v sklepih, izpadanje las in oslabljeno tvorjenje nohtov.

Kaj je to?

Izvleček oljčnih listov se pridobiva iz listov oljke in vsebuje še več oleuropeina kot olivno olje. Znanstveniki menijo, da je ta močan antioksidant najpomembnejša sestavina oljk glede na zdravstvene koristi.

Naravni pojav

Glavna aktivna sestavina v izvlečku oljčnih listov je oleuropein. To je močan antioksidant, ki ga najdemo v vseh delih oljke. Vendar pa je najvišja koncentracija v oljčnih listih; korenina, lubje in plod vsebujejo manj oleuropeina.

Kaj hranilo počne/zakaj je pomembno?

Protivirusne lastnosti izvlečka oljčnih listov nudijo zaščito pred okužbami zgornjih dihal. Na splošno je dobro zdravilo za prehlad. Oleuropein ima močnejši antioksidativni učinek kot vitamin C. Zaradi svojih antioksidativnih, antibiotičnih, protivirusnih, protiglivičnih in antiparazitskih učinkov se lahko uporablja za zdravljenje številnih bolezni. Ima tudi protivnetne in imunsko krepilne učinke.

Na kaj morate biti pozorni pri jemanju?

Znanstvenih podatkov o možnih stranskih učinkih izvlečka oljčnih listov je malo. Nekatera poročila kažejo, da se pri uporabi izvlečka oljčnih listov lahko pojavijo občutki, kot so mišične bolečine ali glavoboli.

R, S, T

Izvleček preslice

Kaj je to?

Preslice, znane tudi kot preslice, imajo posebno vlogo v botaniki. So majhen ostanek večje skupine rastlin, ki so prevladovale v rastlinju v zgodnejših obdobjih Zemljine zgodovine. Nekatere od njih so zrasle v visoka drevesa.

Naravni pojav

Preslica se zelo hitro širi in izpodriva druge rastline. Naravno raste na vlažnih območjih in na gozdnih robovih.

Kaj hranilo počne/zakaj je pomembno?

Preslica se lahko uporablja tako notranje kot zunanje. Kot ustna vodica pomaga pri krvavečih dlesnih ali vnetjih in je zdravilo izbire za počasi celjenje ran ali ekcem. Notranje se lahko uporablja pri številnih stanjih ali boleznih, vključno z bakterijskimi ali vnetnimi boleznimi sečil, ledvičnimi kamni, nočnim mokrenjem, inkontinenco, razdražljivim mehurjem, statičnim ali travmatskim edemom in športnimi poškodbami. Uporablja se lahko tudi pri zlomih kosti, artritisu, revmi, osteoporozi, šibkem vezivnem tkivu, celulitu, izpadanju las, krhkih nohtih, prekomernem potenju, suhi koži in splošnih kožnih težavah. Preslica je zato izjemno vsestranska.

Na kaj morate biti pozorni pri jemanju?

Ker ni dokazov o varnosti, prenašanju in učinkovitosti njegove uporabe pri nosečnicah, doječih materah in otrocih, mlajših od 12 let, se morajo te skupine zdravilni rastlini izogibati. Zelo redko so poročali o blagih prebavnih motnjah pri notranji uporabi.

Kaj je to?

Selen je esencialni element v sledovih za vsa živa bitja. Selen se absorbira z uživanjem rastlinske in živalske hrane. Elementi v sledovih so mineralne soli, ki se v telesu pojavljajo le v zelo majhnih količinah.

Naravni pojav

Vsa živila vsebujejo selen, vendar v različnih količinah. Živalska živila, kot so ribe, svinjina, jajca in piščanec, imajo še posebej veliko selena. Brazilski oreški so živilo z najvišjo naravno vsebnostjo selena. Raven selena v rastlinski hrani močno niha zaradi
različne vsebnosti selena v tleh. Raven selena v živalskih proizvodih ne niha toliko, saj se tem živilom lahko dodajajo selenove spojine. Zato bi morali vegetarijanci zagotoviti, da uživajo živila z visoko vsebnostjo selena, kot so gobe ali brazilski oreški.

Kaj hranilo počne/zakaj je pomembno?

Selen je vitalni element v sledovih in pomembna sestavina encimov. Sodeluje v številnih procesih v telesu. Ta element v sledovih ima antioksidativne lastnosti, kar pomeni, da lahko lovi proste radikale. Tako pomaga zaščititi naše celice pred oksidativnim stresom. Oksidativni stres poškoduje celične membrane. Kot sestavina številnih različnih beljakovin element v sledovih selen prispeva tudi k normalnemu delovanju imunskega sistema in ščitnice, pomaga ohranjati lase in nohte ter normalno proizvodnjo sperme.

Na kaj morate biti pozorni pri jemanju?

Vendar pa je znatno prekomerno uživanje selena škodljivo. Lahko povzroči stanje, znano kot selenoza.
Zaužitje več gramov selena naenkrat lahko povzroči akutno zastrupitev s selenom. Stranski učinki prekomernih odmerkov segajo od utrujenosti, slabosti in driske do dolgoročnih učinkov prevelikega odmerjanja selena, kot so bolečine v sklepih, izpadanje las in oslabljeno tvorjenje nohtov.

U, V, Z

Veganska hialuronska kislina

Kaj je to?

Veganska hialuronska kislina se pridobiva iz koruzne hialuronske kisline. Ta postopek vključuje fermentacijo rastlinskih beljakovin, kot so koruza ali kvas. Ta fermentacija poteka bakterijsko. Nastala hialuronska kislina se nato večkrat filtrira in prečisti.

Naravni pojav

Veganska hialuronska kislina se pridobiva iz koruzne hialuronske kisline. Ta postopek vključuje fermentacijo rastlinskih beljakovin, kot so koruza ali kvas. Ta fermentacija poteka z bakterijskimi procesi. Nastala hialuronska kislina se nato večkrat filtrira, da se prečisti.

Kaj hranilo počne/zakaj je pomembno?

Veganska hialuronska kislina poskrbi za sijočo kožo obraza in visoko elastičnost kože po vsem telesu. Fermentirana hialuronska kislina predstavlja manj tveganj kot hialuronska kislina živalskega izvora. Zaradi vseh teh prednosti je hialuronska kislina, pridobljena s fermentacijo, edini izdelek, ki se danes uporablja. Vendar pa se v redkih primerih izvleček petelinjega grebena še vedno uporablja v poceni izdelkih.

Na kaj morate biti pozorni pri jemanju?

Preveliko odmerjanje hialuronske kisline lahko povzroči draženje kože, srbenje ali bolečine v sklepih. Hialuronsko kislino lahko jemljete dlje časa brez neželenih stranskih učinkov.

Kaj je to?

Vitamin A je esencialno hranilo, topno v maščobi, ki opravlja pomembne biološke funkcije pri ljudeh in živalih. Vitamin A se nanaša na skupino spojin, ki imajo v telesu podobne učinke. Bodisi jih zaužijemo s hrano bodisi jih telo tvori iz karotenov. Karoteni so predhodniki vitamina A.

Naravni pojav

Vitamin A se nahaja tako v živalski kot rastlinski hrani. Vsebnost vitamina A se v vsakem primeru razlikuje. V živalski hrani je prisoten kot retinol, v rastlinski hrani pa v obliki karotenov. Jetra in klobase iz njih vsebujejo zelo visoke ravni vitamina A. Prav tako jajca, mleko in mlečni izdelki ter nekatere vrste rib. Zelenjava, kot so korenje, sladki krompir, buče, rdeča paprika, različne vrste zelja, špinača, motovilec, in sadje, kot so kaki, melona, ​​marelice in mango, vsebujejo znatne količine provitamina beta-karotena.

Kaj hranilo počne/zakaj je pomembno?

Vitamin A je pomemben za presnovo železa v telesu, saj je potreben za tvorbo novih rdečih krvničk. Pretvorjen iz retinola v retinojsko kislino prispeva k vzdrževanju kože in sluznic ter tako podpira naravno pregrado pred bakterijami, virusi in paraziti.

Pozitivno vpliva tudi na imunski sistem, saj lahko poveča učinkovitost in število belih krvničk, s čimer podpira proizvodnjo protiteles. Retinol sodeluje tudi pri sintezi retinala, ki je sestavni del beljakovine rodopsin. Ta beljakovina je pomembna za zaznavanje svetlobe v fotoreceptorjih oči in je zato bistvena za vid svetlobe in teme. Vitamin A tako prispeva k ohranjanju vida.

Na kaj morate biti pozorni pri jemanju?

Če zaužijemo preveč vitamina A, ga telo ne more pravilno razgraditi. Posledično se v velikih odmerkih hitro kopiči – zlasti v jetrih. Prekomerna zaloga retinoidov ima lahko resne posledice. Enkratno preveliko odmerjanje je običajno neškodljivo, če pa zaužijemo preveč vitamina dlje časa, ima lahko škodljive zdravstvene posledice.

Še posebej nosečnice morajo biti previdne in ne zaužiti več kot 3 mg retinoidov na dan. Presežek karotenov pa za telo ne predstavlja problema, saj lahko telo prilagodi pretvorbo karotenov v vitamin glede na svoje potrebe. Vendar pa preveliko odmerjanje pri normalni, uravnoteženi prehrani običajno ni problem. Med nosečnostjo se lahko dodatki vitamina A jemljejo le po posvetu z zdravnikom.

Kaj je to?

Vitamin B1 je eden od psihovitaminov, ki vpliva predvsem na živčni sistem. Zato ga pogosto imenujemo “vitamin razpoloženja”.

Naravni pojav

Vitamin B1 se nahaja v številnih živilih, kot so mišično meso, jetra, ovsena kaša, oreščki in semena. Najdemo ga tudi v nekaterih vrstah rib, kot sta morski list in tuna. Leča, grah, fižol, ohrovt in žita so prav tako dobri viri tiamina. Pomembno je omeniti, da se med kuhanjem izgubi približno 70 % vitamina.

Kaj hranilo počne/zakaj je pomembno?

Vitamin B1 je še posebej pomemben za razpoloženje in občutke, pa tudi za lajšanje bolečin. Opravlja pomembne funkcije za živčne in mišične celice, za delovanje možganov in kot prevodnik impulzov v živčnem sistemu. Pomanjkanje se pokaže le postopoma z zmanjšano zmogljivostjo, povečano razdražljivostjo, blago depresijo, motnjami spanja, utrujenostjo ali prebavnimi motnjami.

Na kaj morate biti pozorni pri jemanju?

Preveliko odmerjanje vitamina B1 je težko, ker se presežek tiamina izloča skozi črevesje ali urin. Če v velikih odmerkih vstopi v krvni obtok, lahko povzroči krče, slabost, glavobole, zardevanje ali srčno aritmijo.

Kaj je to?

Vitamin B12 ali kobalamin je koencimska komponenta več encimov in je zato še posebej pomemben. Ta vodotopni vitamin je kemična spojina, ki jo najdemo v vseh živih organizmih.

Naravni pojav

Skoraj vsa živila živalskega izvora vsebujejo vitamin B12. Ravni tega hranila so še posebej visoke v jetrih in ledvicah, pa tudi v živilih, kot so ribe, jajca, meso in mlečni izdelki. Prehrana, ki je sestavljena izključno iz živil rastlinskega izvora, ne more ustrezno pokriti potreb po vitaminu B12, saj je v rastlinskih živilih prisoten le v sledovih.

Kaj hranilo počne/zakaj je pomembno?

Vitamin B12 je znan tudi kot “vitamin dobrega počutja” in je vključen v številne presnovne procese. Ima vlogo pri razgradnji nekaterih maščobnih kislin in pri tvorbi krvi, saj pretvarja folno kislino v njeno aktivno obliko. Tako prispeva k normalni tvorbi rdečih krvničk. Vitamin pomaga pri tvorbi mielinske ovojnice in s tem prispeva k normalnemu delovanju živčnega sistema. V telesu lahko deluje tudi kot protistrup za zastrupitev s cianidom ali vodikovim cianidom in se zato uporablja v medicini.

Na kaj morate biti pozorni pri jemanju?

Vitamin B12 lahko v primeru terapevtskega intravenskega prevelikega odmerka povzroči lokalne alergijske reakcije. Vendar pa študije z zelo visokimi peroralnimi odmerki niso pokazale škodljivih učinkov na zdravje. Evropska agencija za varnost hrane ne določa največjega dnevnega vnosa.

Kaj je to?

Vitamin B2 je fotoobčutljiv in v vodi topen vitamin, ki nadzoruje številne presnovne procese v telesu in ima zato pomembno vlogo v človeškem organizmu. Odgovoren je za delovanje različnih encimov, ki nato nadzorujejo različne celične funkcije.

Naravni pojav

Vitamin B2 najdemo v polnozrnatih izdelkih, mlečnih izdelkih, mesu in ribah. Organski organi, kot so jetra in ledvice, so živila, ki so najbogatejša z riboflavinom, vendar imajo sir, ribe in polnozrnata žita tudi visoko raven riboflavina. V Nemčiji svoje potrebe zadovoljujemo predvsem z živalskimi proizvodi, kot so mleko in mlečni izdelki. Zato lahko povsem veganska prehrana povzroči težave, če ga ne dobimo dovolj iz polnozrnatih izdelkov.

Kaj hranilo počne/zakaj je pomembno?

Vitamin B2 ali riboflavin sodeluje v več reakcijah, ki so odgovorne za razgradnjo maščobnih kislin in purinov. Riboflavin pogosto sodeluje pri proizvodnji energije iz hranil v dihalni verigi. Vitamin B2 je sestavni del več encimov, odgovornih za presnovo beljakovin in ogljikovih hidratov. Pomemben je tudi za ohranjanje delovanja rdečega krvnega pigmenta hemoglobina. Presnova roženice in očesne leče je prav tako odvisna od vitamina B2. Domneva se, da ima fotoprotektivni učinek in je pomemben za vid in kožo. Poleg tega spodbuja rast in razvoj zarodkov ter ohranja zaščitno plast živcev. Izboljšuje izkoriščanje železa in ima dobro antioksidativno delovanje, kar ima vlogo pri obrambi pred bakterijskimi okužbami.

Na kaj morate biti pozorni pri jemanju?

Prekomerne količine vitamina B2 so neuporabne in se izločijo. Stranski učinki prevelikega odmerjanja niso znani.

Vitamin B3 (niacin)

Kaj je to?

Vitamin B3 spada v skupino vodotopnih vitaminov skupine B. Imenuje se tudi niacin. Niacin obstaja v dveh oblikah: nikotinska kislina in nikotinamid. Njegove molekule so izjemno majhne, ​​kar mu omogoča, da zelo hitro doseže svoja ciljna mesta v telesu.

Naravni pojav

V živalski hrani se vitamin B3 nahaja predvsem v divjačini, puranu in govedini. Prisoten je tudi v telečjih jetrih in ribah. Najdemo ga tudi v jajcih in mlečnih izdelkih.

Kaj hranilo počne/zakaj je pomembno?

Vitamin B3 potrebujemo za številne presnovne procese v telesu, na primer za proizvodnjo maščobnih kislin. Vitamin B3 spada v skupino vodotopnih vitaminov skupine B. Imenuje se tudi niacin. Niacin obstaja v dveh oblikah: nikotinska kislina in nikotinamid. Telo lahko obe obliki pretvori eno v drugo in tudi samo proizvaja niacin iz aminokisline triptofana. Vitamin B3 absorbiramo tudi iz hrane.

Na kaj morate biti pozorni pri jemanju?

Če niacin uživamo v zelo velikih količinah, ne le s hrano, temveč tudi v obliki prehranskih dopolnil, obogatene hrane ali zdravil, ima lahko negativne učinke. To še posebej velja za nikotinsko kislino, ki lahko povzroči neželene učinke, kot so rdečina kože, zardevanje, srbenje, poškodbe jeter in prebavne motnje.

Kaj je to?

Vitamin B5 je vodotopen vitamin in je znan tudi kot pantotenska kislina. Ime izhaja iz grške besede »pantos«, kar pomeni »povsod«. To pomeni, da se pantotenska kislina nahaja v skoraj vseh rastlinskih in živalskih živilih.

Naravni pojav

Koncentracije pantotenske kisline so še posebej visoke v avokadu, jajčnih rumenjakih, ribah, žitih, kvasu, možganih, stročnicah, jetrih in ledvicah. Je nestabilno, močno veže vodo, bledo rumeno, viskozno olje. Ljudje ne morejo sami sintetizirati vitamina B5. Zato je treba vitamin, ki je tudi esencialna maščobna kislina, zaužiti s prehrano.

Kaj hranilo počne/zakaj je pomembno?

Vitamin B5 je pomemben rastni dejavnik za celice in telo. Igra ključno vlogo pri presnovi maščobnih kislin in proizvodnji celične energije. Prav tako zmanjšuje utrujenost in pomaga ohranjati normalno delovanje. Pantotenska kislina prispeva k normalni sintezi in presnovi steroidnih hormonov, vitamina D in nekaterih nevrotransmiterjev. Poleg tega vitamin B5 podpira nastajanje rdečega krvnega barvila hemoglobina.

Na kaj morate biti pozorni pri jemanju?

Preveliko odmerjanje pantotenske kisline je nemogoče, ker se presežek vitamina B5 izloči z urinom. Zato niti sama snov niti njeni razgradni produkti ne obremenjujejo telesa po nepotrebnem.

Kaj je to?

Vitamin B6 je skupni izraz za vitamine piridoksin, piridoksamin in piridoksal. Je vodotopen vitamin, ki se izloči iz telesa, če zaužijemo prekomerne odmerke. Ker ga ljudje ne morejo sami proizvajati, ga morajo dobiti s hrano.

Naravni pojav

Zadosten vnos vitamina B6 lahko zagotovimo z naslednjimi živili: polnozrnata žita, stročnice, orehi, zelena zelenjava, krompir, meso, perutnina, jetra in ribe. Ker je vitamin B6 občutljiv na toploto, je priporočljiva skrbna priprava živil. Poleg tega je vitamin občutljiv na svetlobo, zato je priporočljivo, da živila shranjujete čim krajši čas in v čim temnejših prostorih.

Kaj hranilo počne/zakaj je pomembno?

Vitamin B6 ima skupaj z vitaminom B1, vitaminom B12 in folno kislino ključno vlogo pri presnovi živcev in energije. V telesu deluje kot koencim in je pomemben sestavni del presnove beljakovin in glikogena. Potrebujemo ga tudi za živce, imunski sistem, tvorbo krvi in ​​hormonsko ravnovesje. Pomanjkanje vitamina B6 vodi do pomanjkanja pomembnih nevrotransmiterjev v možganih. To pomeni, da vitamin B potrebujemo tudi za ohranjanje normalnega psihološkega delovanja in zmanjšanje utrujenosti. Skupaj s folno kislino in vitaminom B12 je pomemben za presnovo homocisteina. Vitamin B6 ima uravnavajoč učinek na hormonsko ravnovesje. Ker velja, da so hormonske spremembe glavni vzrok za jutranjo slabost in bruhanje, je v tem času še posebej pomembno zagotoviti zadosten vnos vitamina B6. Zato imajo nosečnice poleg folne kisline pogosto povečano potrebo po tem vitaminu.

Na kaj morate biti pozorni pri jemanju?

Vitamin B6 se zelo dobro prenaša in v običajnih odmerkih ni škodljiv. Preveliko odmerjanje s hrano ni mogoče. Jemanje prekomernih odmerkov v daljšem časovnem obdobju lahko povzroči živčne motnje. Te pa posledično povzročajo težave s hojo. Preveliko odmerjanje lahko povzroči tudi fotosenzibilnost in kožni izpuščaji.

Kaj je to?

Vitamin C je vodotopen vitamin. Je ključnega pomena za ljudi in številne živali, vendar ga ljudje ne moremo sami proizvajati. Zato ga moramo dobiti s prehrano. Pogosto ga imenujejo “superzvezdnik” med vitalnimi hranili.

Naravni pojav

Sveže sadje in zelenjava sta najpomembnejša vira vitamina C. Posebej priljubljeni sta camu camu in acerola. Lokalno sadje, kot so šipek, rakitovec in črni ribez, je prav tako zelo bogato z vitaminom C. Tudi agrumi igrajo pomembno vlogo kot viri vitamina C. Vsi vsebujejo sekundarne rastlinske snovi, imenovane flavonoidi, ki lahko okrepijo imunski sistem in s tem podpirajo tudi obrambne mehanizme telesa.

Kaj hranilo počne/zakaj je pomembno?

Vitamin C in njegova askorbinska kislina veljata za aktivatorja celotnega celičnega metabolizma. Tako sodelujeta pri številnih presnovnih reakcijah v človeškem telesu. Vitamin C prispeva k normalni tvorbi kolagena, podpira normalno delovanje krvnih žil ter podpira kosti, hrustanec, zobe, dlesni, kožo in lase. Podpira tudi imunski sistem, zlasti med in po intenzivni telesni aktivnosti. Poleg tega koristi živčnemu sistemu in psihi ter ščiti pred oksidativnim stresom.

Na kaj morate biti pozorni pri jemanju?

Vitamin C je nizko toksičen in povzroča malo stranskih učinkov, tudi pri večjih odmerkih. Možni stranski učinki ali znaki prevelikega odmerjanja vključujejo slabost, bruhanje, glavobole ali drisko. To pomeni, da se vse, kar ostane, izloči skozi ledvice.

Vitamin D3 (holekalciferol)

Kaj je to?

Vitamin D je splošni izraz za skupino vitaminov, topnih v maščobah. Imenuje se tudi “sončni vitamin”. Za razliko od drugih vitaminov ga telo lahko proizvaja samo. Vendar pa je za to potrebna izpostavljenost soncu oziroma UVB-žarkom sončnega sevanja.

Naravni pojav

Le nekaj živil je lahko dober vir vitamina D. To so pretežno živalski proizvodi, kot so losos, sled ali skuša, in v veliko manjši meri jetra. Dobri viri vitamina D vključujejo olje iz jeter polenovke, jajčni rumenjak, avokado in nekatere užitne gobe. Vitamin D se nato pretvori v hormon kalciferol. Glede na to, da vitamin D3 pravzaprav ni vitamin, bi bilo natančneje reči, da je prohormon, tj. predhodnik hormona.

Kaj hranilo počne/zakaj je pomembno?

Vitamin D3 je znan tudi kot “sončni vitamin”. Deluje kot “modulator vnetja”, ker zavira širjenje vnetja prek določenih kemičnih prenašalcev. Če je v telesu premalo vitamina D, se lahko neškodljivi mozolji zlahka spremenijo v boleče razjede. Podpira proizvodnjo obrambnih celic v timusu. Z vplivom na presnovo kalcija spodbuja prenos signalov iz ene živčne celice v drugo. Poleg tega ima pozitiven psihološki učinek, saj spodbuja koncentracijo in pripravljenost za učenje. Sončni vitamin D3 pomaga ohranjati normalno delovanje kosti, mišic in zob. Podpira delovanje imunskega sistema in delitev celic. Pomaga tudi pri absorpciji in izkoriščanju kalcija in fosforja.

Na kaj morate biti pozorni pri jemanju?

Ker je vitamin D3 vitamin, topen v maščobah, in se zato lahko shranjuje v telesu, se je treba izogibati prevelikemu odmerjanju.

Vitamin E (tokoferol)

Kaj je to?

Vitamin E je vitamin, topen v maščobah. Je bistvena sestavina prehrane za številne živali in ljudi. Pod imenom vitamin E je znanih več snovi; skupno je znanih osem naravnih spojin vitamina E.

Naravni pojav

Samo rastline lahko same proizvajajo vitamin. Katere spojine se proizvajajo in kako dobro jih ljudje absorbirajo iz hrane, se razlikuje od rastline do rastline. Da bi zagotovili dobro oskrbo z vitaminom E, mora zdrava prehrana vključevati široko paleto rastlinskih živil. Najboljši viri vitamina E so rastlinska olja, kot so olje pšeničnih kalčkov, sončnično olje, žafranikovo olje in olivno olje. Različna žita in oreščki, bogati z vitaminom E, imajo prav tako relativno visoke ravni. Tudi drugi rastlinski proizvodi lahko vsebujejo relativno visoke ravni tokoferola, kot so sončnična semena ali pšenični kalčki.

Kaj hranilo počne/zakaj je pomembno?

Vitamin E prispeva k zaščiti celic pred oksidativnim stresom. Je v maščobah topen ekvivalent vodotopnega vitamina C. Medtem ko je vitamin C najpomembnejši antioksidant v vodnem okolju zunaj telesnih celic, vitamin E ščiti celične membrane pred oksidativnim stresom. To je zelo pomembno, ker so vitalne polinenasičene maščobne kisline vezane v membranah in jih oksidacija zlahka uniči. Vitamin E ima protivnetne in protirakave lastnosti. Podpira zdravo raven holesterola in imunski sistem. Prav tako ščiti možganske celice in ščiti pred srčno-žilnimi boleznimi ter sladkorno boleznijo.

Na kaj morate biti pozorni pri jemanju?

Toksičnost vitamina E je redka, vendar občasno visoki odmerki povzročijo tveganje za krvavitev, pa tudi mišično oslabelost, utrujenost, slabost in drisko. Če vitamin E zaužijemo s hrano, preveliko odmerjanje ni mogoče in morebitne neželene učinke je mogoče izključiti.

Kaj je to?

Vitamin E je vitamin, topen v maščobah. Je bistvena sestavina prehrane za številne živali in ljudi. Pod imenom vitamin E je znanih več snovi; skupno je znanih osem naravnih spojin vitamina E.

Naravni pojav

Samo rastline lahko same proizvajajo vitamin. Katere spojine se proizvajajo in kako dobro jih ljudje absorbirajo iz hrane, se razlikuje od rastline do rastline. Da bi zagotovili dobro oskrbo z vitaminom E, mora zdrava prehrana vključevati široko paleto rastlinskih živil. Najboljši viri vitamina E so rastlinska olja, kot so olje pšeničnih kalčkov, sončnično olje, žafranikovo olje in olivno olje. Različna žita in oreščki, bogati z vitaminom E, imajo prav tako relativno visoke ravni. Tudi drugi rastlinski proizvodi lahko vsebujejo relativno visoke ravni tokoferola, kot so sončnična semena ali pšenični kalčki.

Kaj hranilo počne/zakaj je pomembno?

Vitamin E prispeva k zaščiti celic pred oksidativnim stresom. Je v maščobah topen ekvivalent vodotopnega vitamina C. Medtem ko je vitamin C najpomembnejši antioksidant v vodnem okolju zunaj telesnih celic, vitamin E ščiti celične membrane pred oksidativnim stresom. To je zelo pomembno, ker so vitalne polinenasičene maščobne kisline vezane v membranah in jih oksidacija zlahka uniči. Vitamin E ima protivnetne in protirakave lastnosti. Podpira zdravo raven holesterola in imunski sistem. Prav tako ščiti možganske celice in ščiti pred srčno-žilnimi boleznimi ter sladkorno boleznijo.

Na kaj morate biti pozorni pri jemanju?

Toksičnost vitamina E je redka, vendar občasno visoki odmerki povzročijo tveganje za krvavitev, pa tudi mišično oslabelost, utrujenost, slabost in drisko. Če vitamin E zaužijemo s hrano, preveliko odmerjanje ni mogoče in morebitne neželene učinke je mogoče izključiti.

Kaj je to?

Vitamin H je znan tudi kot vitamin B7 ali biotin. Tako kot drugi vitamini skupine B je topen v vodi in občutljiv na UV-svetlobo. Ljudje lahko del biotina proizvajajo sami, kar jim omogoča določeno stopnjo neodvisnosti od vsebnosti biotina v hrani.

Naravni pojav

Biotin se lahko absorbira iz hrane živalskega in rastlinskega izvora. Najdemo ga v jetrih, stročnicah, jajčnih rumenjakih, ovsenih kosmičih, pšeničnih kalčkih, oreščkih, gobah in soji. K zalogi biotina prispevajo tudi ribe, žitarice, krompir, špinača in paradižnik.

Kaj hranilo počne/zakaj je pomembno?

Kot sestavni del mnogih encimov ima biotin pomembno vlogo pri presnovi. Še posebej pomemben je za karboksilaze. To so encimi, odgovorni za sintezo in razgradnjo nekaterih maščobnih kislin, kot so omega-3 maščobne kisline in aminokisline. Sodeluje pri sintezi in razgradnji beljakovin in maščobnih kislin. Biotin je vključen tudi v številne splošne telesne funkcije. Prispeva k normalnemu delovanju energijskega metabolizma, psihe, živčnega sistema in izkoriščanju makrohranil. Poleg tega vitamin B7 in vitamin H pomagata ohranjati normalno, zdravo stanje las in kože. Še posebej pomemben je za delovanje in zdravje sluznic, vključno s tistimi v prebavilih.

Na kaj morate biti pozorni pri jemanju?

Glede na trenutne raziskave presežek biotina nima negativnih učinkov na telo. Presežek se preprosto izloči, tako kot drugi vitamini, topni v vodi.

Delite prispevek